dr
Kontakt
Obszary zainteresowań
antropologia cielesności i medycyny, antropologia jedzenia, postsocjalizm, obszar badań: Polska, Litwa, Kirgistan
Doświadczenie badawcze i dydaktyczne
Projekty:
Przygotowywana praca doktorska (studia doktoranckie na Wydziale Artes Liberales przy Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego; opiekun naukowy: prof. Magdalena Zowczak);
Projekt badawczy NCN 172028 „Kulturowe i społeczne aspekty konsumpcji i produkcji żywności w społecznościach lokalnych w świetle najnowszych zmian geopolitycznych. Monografia etnograficzna okolic Dąbrowy Białostockiej”, realizacja w IEiAK UW, funkcja: kierownik projektu.
Dydaktyka:
2011-2103: Laboratorium etnograficzne „Kulturowe aspekty konsumpcji i produkcji jedzenia. Etnografia okolic Dąbrowy Białostockiej” – dwuletni cykl zajęć monograficznych połączonych z wyjazdami badawczymi. Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW, 5 tygodni praktyk terenowych, zajęcia dla pierwszego, drugiego i trzeciego roku studiów pierwszego stopnia (łącznie 430h).
2010/2011: Konwersatorium „Kulturowe aspekty jedzenia – dylematy i wyzwania współczesności”, przedmiot ogólnouniwersytecki w Kolegium Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Humanistycznych UW, 30h zajęć.
Publikacje
Artykuł pt. Transformacja życia w śmierć, a śmierci w pokarm. Społeczny wymiar świniobicia w podlaskiej wsi [w:] Maska. Magazyn antropologiczno-społeczno-kulturowy, Zwierzę, nr 22/2014, Kraków, AT Wydawnictwo, s. 204-213.
Artykuł pt. „Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich” w tomie pokonferencyjnym (Po)wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku, pt. „W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej”, 2014, seria Kontinuum, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk, s. 27-46. (http://wnkatedra.pl/pl/w-garnku-kultury.html )
Redakcja merytoryczna (wraz z dr Renatą Hryciuk) jubileuszowego tomu czasopisma antropologicznego „Opcit”, tomu poświęconego tematowi jedzenia i konsumpcji, Opcit, (43) 2012..
Współautorstwo, wraz z dr Renatą E. Hryciuk, wprowadzenia merytorycznego pt. „Co wy tam gotujecie? O antropologicznych badaniach nad jedzeniem”, Opcit, (43) 2012, Wydawca: Stowarzyszenie Pasaż Antropologiczny, Warszawa, s. 3-7.
Artykuł „Kirgiskie małżeństwa przez porwanie. Doświadczenie czasu, przemocy i kolektywności.” LUD 2010, t. 94, s. 263-284.
Konferencje, seminaria, wykłady gościnne
24.10.2013 Referat pt. „Paczka z jedzeniem. Mobilne medium tożsamości lokalnej.I Kongres Antropologiczny, Polski Instytut Antropologii, 23-25.10.2013
20.10.2013 Wykład (na zaproszenie) pt. „Talerze schabowych i ziemniaków. Społeczna estetyka domowego jedzenia na Podlasiu”.Food Design Festival, Łódź, Humanity Conference, Organizator Food Design Festiwal, partner Instytut Adama Mickiewicza.
29.09.2013 Wykład pt. „Przez żołądek do Polaka. Wzory kulinarne a tożsamość” Festiwal Nauki 2013, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej.
12.09.2013 Referat pt. „Świniobicie w społecznościach wiejskich okolic Dąbrowy Białostockiej. Transformacyjne wydarzenie konstytuujące relację człowiek – natura”XV ogólnopolski Zjazd Socjologiczny. Co po kryzysie? Szczecin, PTS.
13.05. 2013 Referat „Czy Słoiki są slow? Jedzenie a tożsamość na przykładzie mobilnego pokolenia z Podlasia”Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa "(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku", SWPS.
22.05. 2013 Referat pt. “Killing What You Raise and Eating What You Kill: Pork Consumption and Group Identity in Agrarian Communities of Eastern Poland” podczas konferencji Academic Writing in English. Conference on New Research in the Humanities and Social Sciences, Kolegium Artes Liberales, Uniwersytet Warszawski.