Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW
Published on Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW (https://www.etnologia.uw.edu.pl)

Strona główna > Printer-friendly > Pierogi z fiżonem. Praktyki jedzeniowe i tożsamość

Pierogi z fiżonem. Praktyki jedzeniowe i tożsamość

Pierogi z fiżonem. Praktyki jedzeniowe i tożsamość Brazylijczyków polskiego pochodzenia w południowobrazylijskiej wsi

Karolina Bielenin-Lenczowska
  • [1]
Rok wydania: 
2018
Tytuł książki / czasopisma: 
Studia Migracyjne  - Przegląd Polonijny

Ukazał się nowy artykuł Karoliny Bielenin-Lenczowskiej Pierogi z fiżonem. Praktyki jedzeniowe i tożsamość Brazylijczyków polskiego pochodzenia w południowobrazylijskiej wsi, "Studia Migracyjne  - Przegląd Polonijny" nr 1(167) 2018, s. 23-47.

Pełny tekst jest dostepny na stronie czasopisma [2]

ABSTRAKT

Celem tego artykułu jest analiza codziennych i świątecznych praktyk jedzeniowych potomków imigrantów polskich w Brazylii w kontekście ich tożsamości zbiorowych i indywidualnych. Badania były prowadzone metodą obserwacji uczestniczącej, autorka prowadziła również wywiady formalne i nieformalne, a także obserwowała aktywność  Brazylijczyków polskiego pochodzenia w internecie (Facebook, blogosfera). Autorka skupia uwagę przede wszystkim na jednym produkcie: pierogach, które są uważane za „typowe jedzenie” potomków Polaków. Pokazuje, jak pierogi, jako danie łatwe do przygotowania, pożywne i tanie, są reprodukowane w społeczności polonijnej w przestrzeni domowej i publicznej, stając się częścią programu kulturowego diaspory podczas różnego rodzaju świąt i festiwali.
Argumentuje, że pierogi, podobnie jak inne produkty uważane za „typowe”, są podatne na patrymonializację, ponieważ stoją w centrum tożsamości diaspory. Jednocześnie proponuje wyjście poza perspektywę etniczną i narodową i pokazanie, że zwyczaje jedzeniowe stanowią element tożsamości wiejskiej, środkowo-europejskiej, wspólnej z potomkami Ukraińców czy emigrantów z Pomorza Zachodniego, związanej z podobnym trybem życia i sposobem gospodarowania.

Słowa kluczowe: diaspora, Brazylia, praktyki jedzeniowe, tożsamość, lokalność

Na skróty

  • Dyżury
  • Katalog biblioteki
  • Plany zajęć
  • Pracownicy
  • Kalendarz wydarzeń

Adres URL źródła: https://www.etnologia.uw.edu.pl/instytut/publikacje/pierogi-z-fizonem-praktyki-jedzeniowe-i-tozsamosc

Odnośniki
[1] https://www.etnologia.uw.edu.pl/instytut/publikacje/pierogi-z-fizonem-praktyki-jedzeniowe-i-tozsamosc
[2] http://www.ejournals.eu/Studia-Migracyjne/zakladka/591/